Sınava 2 haftadan az süre kalmışken artık yeni dönem öğrenciler için de maraton başladı diyebiliriz. 11. Sınıfta belki çalışan belki karantinayı da fırsat bilip yatan arkadaşlar, artık tamamıyla sınav senesi öğrencisi oldu diyebiliriz. Bu senenin öğrencilerini uğurlarken, yeni gelen öğrencilerimize de hoş geldiniz diyorum öncelikle. Umarım, minimum hata ve pişmanlıkla güzel bir sınav dönemi geçirirsiniz. Hatalarınızı minimum seviyeye indirmekteki en önemli etkenlerden biri de tabi ki test kitapları oluyor. Doğru test kitabını seçmek ve doğru seviyeden başlamak sizi gerçekten ileriye taşıyor. Peki, kitap seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Öncelikle doğru test kitabını seçmeye giden yol, kendi seviyenizi doğru tespit etmekten geçer. Kendi seviyenizi doğru bilmeniz, alt yapınızın iyi olup olmadığının farkında olmanız, nasıl bir noktadan başlamanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekir. Ondan sonra kitap arayışına girmelisiniz. Mesela sizin temeliniz pek iyi değilse, sırf adı biliniyor, zorluğuyla ünlü diye X yayınevinin test kitabını almak, size faydadan çok zarar verir. Özellikle temel veya biraz üstü düzeyde olan öğrencilere önerim, örnek soru çözümlerinin olduğu fasikül tarzı test kitaplarından başlamak olabilir. Hem temel atarken soru sayısı bakımından yeterli gelecektir, hem de takıldığınız noktada soru çözümüne bakma fırsatı sağlayacaktır. Onun dışında hangi düzey olursa olsun, mümkünse karekodu olan, sorularını çözen bir test kitaplarını tercih etmeniz. Bazı güzel yayınların böyle bir uygulaması olmayabilir ama çoğunluğu bunu kullanıyor. Bu özelliği iyi değerlendirebilirsiniz.
Doğru test kitabını seçmekte en önemli adım kendi düzeyini bilerek başlamaktır. Ancak bundan sonrasında kademe kademe kitap kalitesini artırıp limitini zorlamak da bir o kadar önemli. Tabi ki düzeyiniz o şekildeyse temelden başlayan kitaplarla işe koyulabilirsiniz, bu ne utanılacak ne de can sıkılacak bir durum. Ancak ondan sonrasında yavaş yavaş bir tık üstüne çıkıp biraz daha zoruyla yüzleşmeniz, kendinizi geliştirmeniz gerekir. “Ben zaten bu kadarım, benden anca bu olur.” Deyip sürekli aynı düzeyden ilerlemek, maalesef ki sınav günü size hiçbir şey katmayacaktır. Bu yüzden her defasında bir adım daha ileri atmanız gerekir.
Son olarak kitapların güncel olmasına dikkat edin derim. Bazı isim yapan yayınevleri maalesef ki bu konforu kullanıp sorularını yenilemiyor. Geçen seneden elinizde kalan ya da karşılaştığınız test kitabının yeni basımında da neredeyse yarı yarıya aynı soruyla karşılaşabiliyorsunuz. Bu yüzden bu konuda da dikkat edin derim.
Şimdilik bu kadar, umarım döneme güzel bir başlangıç yaparsınız. Başka yazılarımızda görüşmek üzere ?